VÄLKOMMEN TILL FINNSKOGA MOTORKLUBB 

Sagan om hur liten blev… störst i hela Europa…!


Av: Sven-Erik Adolfsson

Det var en gång… Låt mig få berätta om hur liten blev störst – och bäst i hela Europa! Det var en gång för länge sen en liten by i norra Värmlands storskog. Liksom i alla glesbygder härjade elaka trollet "Avfolkning". Men här, i lilla Höljes, vägrade människorna att ge upp.

"Låt oss skapa något som förgyller tillvaron och som försvagar illvillige Avfolkning", ekade det mellan gran och fur. Spadar rändes kraftfullt i sand, jord och berg och ser man på – djupt därnere fanns en skatt "begravd"! En rallycrossbana.

Detta präntades 1972 och innehöll inte en enda rallycrossböj. Först handlade det om – gocart. Finnskoga Gocart Team bildades som ett led i vår strävan att ge bygden nytt liv. Så började det Men vi fick inga bidrag till banan. Det dyrbara projektet sprack. Som tur var! Om gocart-satsningen hade förverkligats skulle ju ingen ens ha tänkt tanken att bygga en rallycrossanläggning.

Två år senare, hösten 1974, stod jag, min bror Roland, Lasse Larsson och Arne Strömwall och "grunnade" i den gamla igenväxta grusgropen i Höljes: "Kanske ska vi försöka oss på att röja här och bygga en rallycrossbana i stället…" Sagt och gjort. 1975 bildades Finnskoga MK och i februari 1976 körde vi första tävlingen inför ett tusental åskådare. 14 år senare kom det enorma lyftet Vi har nu en mycket omtyckt bana för rallycross, folkrace och skoter. Europas bästa!